EventsNews

[RO] Comunicat de presa – Short Film Factory – Ianuarie 2019

SHORT FILM FACTORY aduce filme cu intrare liberă în peste 20 de orașe din România și în Praga, Cehia – Ianuarie 2019

SHORT FILM FACTORY (by STTP) te provoacă la film, în cadrul unui eveniment lunar care aduce filme de autor, cu intrare liberă, în peste 20 de locații alternative de proiecție din România dar și în Praga,Cehia.

Când cinematografia îmbrăca hainele de nou născut, filmele erau foarte scurte, uneori durau un minut sau chiar mai puțin. După cortina de catifea a scurt metrajelor, creativitatea îmbrățișează strâns imaginația, libertatea și curajul, reușind să vă ofere o călătorie diferită de fiecare dată. SHORT FILM FACTORY (by STTP) vă invită să vă cunoașteți. Pentru că viața bate filmul.

10 scurtmetraje vor rula în peste 20 de spații alternative din tot atâtea orașe din țară și Praga, Cehia, în ultima săptămână a lunii ianuarie 2019. O selecție de 120 de minute de film, povești spectaculoase , care continuă o tradiție de peste 9 ani de proiecții speciale, oferind publicului din România șansa unică de a urmări filme scurte multi-premiate, cu intrare liberă.

Ce orbește mai tare? Soarele sau refuzul nostru de a vedea și viața care ni se poate întâmpla dincolo de realitatea cu care ne-am obișnuit? Aroma ceaiului îți schimbă zâmbetul. Iar seninul din ușa deschisă la aceeași oră de către misterul din ochii lui, adună cuvintele pe foi invizibile. Curioși, atrași și încântați de un volum fără prefață, păstrăm aroma ceaiului. Uneori, însă, întârziem la cele mai frumoase întâlniri.

Tablou pictat câte puțin în fiecare zi. Cu frenezie și amestec de culori tari. Vernisat cu aplauze și public fidel. Rețetele sunt prinse-n coperți și garantează rezultate peste așteptări. Încrederea rătăcită-n ploi calde de vară, își uită semnătura. Dar cântecul începe cu gând de împreună, iar refrenul aduce ofrandă iubirii, în timp ce sacrificiul pare mult prea mic. Sculptura chipului de lut intrigă generații.

Călătoria pare a fi cu sens unic. Intersecțiile însă ne dau șansa să alegem. Acele ceasornicului reușesc să aducă-n scenă, zilnic, sunetul macabru pe care-l ignorăm. „Au fost” obișnuim să spunem. Dar de fapt, „sunt” lângă fiecare răsărit.

Actori în propriile frânturi de peliculă. Castingul devine o condiție a integrării, a amestecului în mulțime. Rănile nu sunt contorizate. Nici acceptate. Încetează să mai existe și devin „produs al imaginației” la braț cu sacrificiile în care viața își pierde seninul. Adrenalina riscului adună forțe pe care nu bănuim că le avem, și nesomnul ce veghează supraviețuirea ne face pe rând, salvatori și ucigași. A cui tabără e cea mai bună când ziua de mâine riscă să nu mai deschidă cerul?

Creatori ai propriului destin, finisăm cu grijă detaliile și alegem să navigăm spre orizonturi fără țărm. Și totuși în mâini stă puterea de a arunca ancora. Naufragiul nu este tot timpul o decizie a sorții. Ci alegerea pe care o facem conștient. Și totuși pe foaia albă o schiță nouă prinde contur..

Uităm să fim copii. Dar între amintiri palpabile universul în care obișnuiam să zâmbim în fiecare zi prinde viață și ne ademenește cu promisiuniea iluzorie a bucuriei pe care tânjim să o redescoperim.

Orașele care vor găzdui proiecții și spațiile de proiecție sunt: Alba Iulia, Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Botoșani, București, Buzău, Câmpulung  Moldovenesc, Câmpulung Muscel, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Hunedoara, Iași, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Piatra Neamț, Sibiu,  Sighetu Marmației, Suceava, Târgoviste, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Timișoara, Tulcea, Vama Veche, Chisinau (MD). Aici puteti gasi detalii legate de locatiile STTP: http://spunepescurt.ro/venues.

Proiecțiile de scurtmetraj sunt organizate de Short to the Point (International Short Film Festival) – o reţea internatională de distribuţie, difuzare şi promovare a filmelor de scurtmetraj. În ultimii ani SHORT FILM FACTORY (by STTP) a reușit să creeze o punte de legătură intre filmmakeri, cinefili si spectatorii ocazionali, având ca scop construirea unui nou tip de comunitate urbană.

Lansat în anul 2009 sub forma unei caravane cinematografice în 28 de orașe din România, STTP a devenit un festival lunar la care se înscriu filme din toate colțurile lumii. Festivalul Short to the Point oferă lunar 13 categorii de premii celor mai bune scurt metraje înscrise, urmând ca acestea să fie proiectate în cadrul evenimentului național Short Film Factory by Short to the Point.

Pentru mai multe informații vă invităm să ne vizitați aici:

http://shorttothepoint.com

https://www.facebook.com/shorttothepointfilmfest

https://www.instagram.com/monthlyshortfilmfest